zondag 15 oktober 2006

motor schade aan de bus / aanhanger Westfalia Essen

Tijdens de vakantie leerden we optimaal gebruik maken van het comfort dat de bus ons bied. Een van de dingen waar we tegenaan liepen is toch wel dat we meer spullen mee willen nemen dan dat we opberg ruimte hebben. Hiervoor hebben we van die kratten mee die we achter in de bus hebben staan.

Aangezien het bed beneden comfortabeler ligt dan het boven bed slapen wij beneden. Hierdoor moeten we telkens de kratten verplaatsen van beneden naar boven.Daar we deze kratten lang niet altijd nodig hebben vonden we het een goed idee om deze mee te nemen in zo'n schattig Westfalia Essen aanhangertje. Deze zijn ongeveer net zo oud als de bus en daardoor vormen ze een mooie combinatie


( bron: www.vwbusclub.nl )

En zo heb ik na de vakantie Marktplaats afgespeurt en alle advertenties scherp in de gaten gehouden om zo'n leuk ding te kunnen bemachtigen.

Na enige tijd vond ik er 1 met afsluitbare klep in Steenwijk ( Friesland ) Hij kostte € 75,- en we konden hem dezelfde week nog ophalen. Tijdens de inspectie zag ik wel dat hij wat werk nodig had, maar het leek mij wel goed te doen om hem op te knappen. De bedoeling is dat hij meegaat naar Budel 2007 achter de nieuwe trekhaak, die onder de bus gemonteerd moet worden.

[ edit 7-3-2008 ] De aanhanger was niet op tijd klaar, dus hij ging niet mee naar Budel :( , maar in 2008 is hij zeker mee, want hij is nu voor 80% klaar :D [ edit ]
Hier de enige foto's van de aanhanger in ongerestaureerde staat. ( dateren van de verhuizing in februari 2007 )

Ik vond het grappig om dingen voor de aanhanger te regelen met de Bus. en zo ging ik op een mooie zaterdag de kentekenplaten voor de aanhanger ophalen. Maar zo mooi was die zaterdag niet meer.

Toen ik thuis kwam begon de motor van de bus een zwaar stampend geluid te maken. Dit voorspelde niet veel goeds. Direct toen ik het hoorde heb ik de motor uitgedaan en de Buurman erbij gehaald en zijn neef Bart voor een extra diagnose. Zij konden mij ook geen uitslag geven, maar aan hun reacties te merken hadden zij er ook geen goed gevoel bij.

En zo begon ik langzaam te denken aan het vervroegen van het reviseren van de motor. Ik had al bedacht dat ik het wilde laten doen, maar niet na een effectief gebruik van 1 jaar. :(

Nadat ik veel artikelen op Internet heb gelezen en mijn manuals erop na heb gelezen merkte ik toch wel dat het een ingrijpende klus zou gaan worden.

Precies op dat moment stond er in de Keverwereld en uitnodiging voor de workshop motor revisie bij de Fa Hotrod in Doesburg.

Zodra ik dat las wist ik dat ik daarbij moest zijn. En zo ging ik met mijn broer, een vriend van hem en mijn collega Martin naar Doesburg.

De experts van Hotrod lieten zien wat er allemaal bij komt kijken om een motor goed te reviseren. Dit bevestigde mijn gevoel al dat dit een klus ging worden die te hoog voor mij gegerepen is.

Wel heb ik direct een afspraak gemaakt om de motor door de Experts te laten controleren.

En zo togen wij met de bus achter op de auto ambulance naar Doesburg

In Doesburg werden we met open armen ontvangen en nadat we een lekker bakkie koffie gehad hadden was het tijd om de bus aan de tand te voelen.

Eerst werden de kleppen en de ontsteking gesteld zodat dit geen foute meeting zou geven.

Toen dat gebeurt was mocht ik de motor opstarten zodat zij hem konden beluisteren. Na slechts enkele seconden was de diagnose reeds gesteld:

Drijfstanglagers stuk

Oefff. dit wordt een serieuze grap, want dit betekend dat het blok uit elkaar moet, de drijfstang lagers vervangen, de krukas laten opmeten op eventuele afwijkingen, en de carterhelften laten uitslijpen...

Aangezien het blok ook op diverse plekken een beetje olie lekt ( denk aan de krukaskeering eerder in het jaar, en onder de benzine pomp ) en ik op de motor van de bus wil vertrouwen als je veel kilometers van huis bent werd het tijd om alle mogelijke opties tegen elkaar af te wegen.

Natuurlijk zijn er een aantal opties mogelijk om de bus weer op de rit te krijgen.
1. Lagers vervangen, en weer verder rijden. ( mogelijk ligt het blok 100km verder weer uitelkaar)
2. Een nieuw mexico block. ( redelijk betaalbaar, maar minder nauwkeurig en dus mogelijk na een jaar of 5 tot 10 opnieuw dit soort problemen)
3. Een standaard blok.
4. Hotrod "custom" blok.

En zo gingen wij met veel informatie op weg naar huis.
Toen we thuis kwamen en de bus de trailer af moest startte ik de motor opnieuw ( er kon toch niets kapotter dan kapot gaan toch? )
En tot mijn verbazing klonk de motor weer als vanouds. Hij reed weer lekker en er leek niets aan de hand.

Nou is de algemene ervaring met Kevermotoren dat als ze bijna aan het eind van hun levensduur zijn dat hij weer super lekker gaat lopen, en daar gooide ik dat dan ook maar op.

En zo gingen we de winter in, met in ons achterhoofd dat we niet meer met de bus konden rijden.

Geen opmerkingen: