woensdag 30 juni 2010

retro communicatie.. 27Mc Bakkie in de bus

In de jaren 90 kwam ik in aanraking met draadloze communicatie in de regio. Dit gebeurde allemaal op de 27Mhz band, kortweg de 27MC ofwel een Bakkie. Hiermee kan je verbinding maken met andere voertuigen en vaste stations binnen een bepaalde radius van jouw eigen locatie.

De sport om van huis uit een verbinding te maken is om te proberen zo ver mogelijk te zenden en in mijn ogen met standaard apparatuur ( zender met 4 Watt en een goede antenne ).

In die tijd heb ik een relatief goedkoop setje gekocht van Premier bestaande uit een magneet antenne een bakkie en een microfoon en als extra een antenne afstelmeter. (SWR).Ik heb de set gebruikt toen ik samen met mijn broer op vakantie ging naar Valkenburg met 2 auto's. Gewoon beetje kletsen en je geen zorgen hoeven maken over de kosten. De GSM was toen relatief nieuw en schreeuwend duur in gebruik. Het kletsen over de 27MC is gratis. Echt ideaal.
Ik kan me nog een paar leuke dingen uit die tijd herinneren. Tante Ria, Silvester en Nl3BHK ( deze laatste was een packet station op kanaal 40 ) en mijn verste verbinding die ik maakte in die tijd was Urk. Toch wel een ruime 40km.

Uiteindelijk verdween na deze vakanties de set in de kast waar hij jaren lang lag stof te happen. Dit is merendeel toe te schrijven aan het afnemen van de intresse in deze apparatuur met de komst van internet en chatprogramma's als ICQ en MSN. Iedereen haalde de antenne van het dak en de vaste rondjes verdwenen. Over de loop der jaren af en toe nog eens rond geluisterd maar totaal geen activiteit meer te bekennen.

Toen ik de bus kocht werd het tijd om het bakkie weer voor de dag te halen en te installeren in de Bus. Ik bedoel maar een retro voertuig mag ook retro apparatuur hebben. :) Een DV27S met een dakgootbeugel erbij gekocht en geinstalleerd en een externe luidspreker geplaatst in het dashboard.

Zo kwam ik erachter dat op kanaal 19 nog steeds truckers actief zijn, maar dat de drukte van vroeger toch wel steeds minder wordt. Vorig jaar tijdens de heenreis naar Budel had ik het Bakkie aan staan op kanaal 19. Toen we in de file terecht kwamen werd er door de truckers omgeroepen dat het beter was een alternatieve route te zoeken en ook wij hebben dat gedaan.

Echter ik merkte ook dat wanneer ik zendde dat het er op leek dat er geen signaal uit mijn bakkie ging. Bij mijn inspecties in de bak en de bekabelingen kon ik geen fout ontdekken en dus kwam ik tot de conclusie "tijd voor een ander "

Een speurtochtje over marktplaats bracht mij bij de Midland 48 serie en dan vond ik de 48+ en de 48excel mooie dingen. En op een gegeven moment vond ik deze beide bij iemand in Friesland. Hij bood ze aan voor € 65,- te samen.
Mooie prijs, vooral omdat de normale verkoopwaarde op ongeveer 45 euro per stuk lagen.

En dus heb ik nu 1 exemplaar voor gebruik in huis en 1 voor in de bus. Natuurlijk moest ik wel het een en ander er aan repareren, want er zaten bijvoorbeeld geen zekeringen in de bedrading en 1 van beide microfoons deed het niet.
Daarnaast moesten er ook diverse solderingen worden hersteld van binnen.

Tijdens het testen van de bakkies kwam ik een oude bekende tegen: Sylvester is na al die jaren nog actief. Echt geweldig om daar na zoveel jaren weer eens mee te spreken :)
Het nieuwe bakkie op z'n plek, onder het dashboardkastje bij de EHBO trommel en de extra zekeringenkast


Het bereik van mijn huidige set ( dus standaard 4 Watt zend vermogen en een goed afgeregelde antenne ) is ongeveer 15 kilometer. Niet gek zou ik zo zeggen. Ik ben heel benieuwd welke afstanden ik kan overbruggen met een 5 meter lange basis antenne op het dak van mijn huis. Maar vanwege de mogelijke bliksem inslag in de antenne ( hij steekt toch 5 meter boven het huis uit en is daarmee zo'n beetje het hoogste punt in de omgeving) heb ik tot op heden nog geen antenne op het dak gezet, maar dat kan altijd nog. Voorlopig kan ik met mijn 2e DV27 welke bevestigd is aan de dakkapel leuk in de buurt kletsen.

enfin, ik dwaal helemaal af van het verhaal.

Het grootste voordeel van een bakkie is toch de gratis communicatie, maar wat dacht je van meerdere mensen gelijktijdig op 1 kanaal? Zo kan je gemakkelijk een groepsgesprek maken.
Dit is ideaal als je in colonne rijd. Zo kan je onderling gemakkelijk afspreken waar je onderweg ga stoppen, je kan iemand waarschuwen als bijvoorbeeld de verlichting niet in orde is en bij noodsituaties kan je de andere makkelijk en snel informeren.

Dit hebben we tijdens het colonne rijden naar Budel dan ook gedaan en wat mij betreft echt ideaal. Het bakkie blijft in de bus.


De antenne van Thijs op z'n bussie

Misschien over een tijdje eens kijken voor een andere antenne. Een Wilson 1000. Deze schijnt een groter bereik te hebben en minder demping in de ontvangst. En ik zit er over te denken om te gaan experimenteren met zelfgemaakte antenne's ( Inverted V met koperdraad) om eens te kijken of je vanaf het vakantie adres verbinding met thuis ( Sylvester bijvoorbeeld ) kan maken. Maar dan mag er wel een eindtrapje en een antenne versterkertje bijkomen. :)

En ik ben ook benieuwd wat het is om te gaan vossen jagen.. Wat dat is.. kijk maar eens op wikipedia


groeten
Marcel

Geen opmerkingen: