vrijdag 11 september 2015

Vakantie 2015; Met de Volkswagen T2 naar Duitsland.

Vakantie met de Briebelbus 2015

Vorige jaren ging er aan onze vakanties een periode vooraf waarin ik allerlei dingen probeerde te plannen, zoals een route, bezienswaardigheden en campings waar ik dan dacht te gaan overnachten. We zijn in de loop der jaren tot de conclusie gekomen dat het “plannen” van campings best lastig is. Laat ik het zo omschrijven. De campings (waar je volgens de ACSI kaart goedkoop kan staan) zijn meestal op een soort van centrale plek in het gebied van waaruit je dan de omgeving met de auto kan verkennen. Prima systeem als je met een tent of sleurhut op pad ga, maar dat gaan wij dus niet.

Wij hebben de Briebelbus en die verschaft ons de voorzieningen van een camper. En met een camper trek je niet naar een gebied toe, maar rijdt je door het gebied heen, waarbij je van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid rijd en pas nadat je iets gezien hebt ga je een slaapplek zoeken voor die nacht. Daarmee sta je dan vaker maar voor 1 nacht op een plekje. Dus wat dat betreft was het tijd om mijn systeem te veranderen, maar hoe heb ik dat gedaan?

Ik kreeg vorig jaar de tip dat de Camperapp van de NKC zeer nuttig kan zijn voor het zoeken naar camperplaatsen maar ook de campings zijn er in terug te vinden, deze heb ik dus voor +/- E5,- aangeschaft en de kaarten voor offline gebruik gedownload. De bestemming stond al zo ongeveer vast. Ik wilde nog een keer naar de Harz in Duitsland; onze eerste reis in 2006 bracht ons daar ook naartoe en ondanks dat we daar ongeveer een week geweest zijn hebben we er lang alles nog niet gezien.

Misschien is het ook interessant hoe wij de bus inpakken voor we op reis gaan en wat we mee hebben?

De Briebelbus vakantiecombinatie bestaat uit een Volkswagen T2B kampeerbus met Westfalia Berlin interieur, een Westfalia Essen aanhanger en een Fiamma Carrybike T2 fietsendrager op de achterklep.

Bus inrichting:
ruimte onder de slaapbank
-          kleine 800Watt oven
-          Jerrycan met 5ltr benzine
-          2 liter 20w50 motor olie
-          krat met levensmiddelen
-          gordijnen cabine
-          dashboard tafeltje
-          losse dingen zoals slippers en boodschappentassen

Keukenblok linkerkastje
-          diverse levensmiddelen
-          middelste lade: kopjes/ plastic glazen
-          onderste lade: waterkoker, borden, onderzetters, maatbeker,

Keukenblok middelste kastje
-          gasfles (groen)
-          Watertank +/- 15ltr
-          pannenset
-          kruidenrek
-          fles olijfolie
-          fles afwasmiddel
-          doosje met waspoeder

Keukenblok rechterkastje
-          lade met electrische snoeren, opladers e.d.
-          Ministofzuiger. (of meer kruimeldief op 220v)
-          electrisch kacheltje 800watt

dakkast
-          Mijn kleding; tot een minimum gereduceerd & toilettas

kledingkast (voorzien van 2 planken)
-          vol gestouwd met de kleding van mijn vrouw en haar blok beton (toilettas)

achter de bank
-          Slaapzakken, kussens, 2x sprei en 1 krat met levensmiddelen. Afwasteil en tas met vuile was.

Kist op het dak
-          gereedschap en wat reserve onderdelen die ik hopelijk nooit nodig heb.
-          Het gereedschap en de onderdelen ga ik niet nader specificeren, dat is al vaker behandeld.

Westfalia Essen Aanhanger
-          opvouwbare stoelen (type “vecht” van De Waard)
-          opvouwbare tafel
-          stretcher / zonnebed
-          “pressol” gieter om fris water mee te halen
-          vuilwater tank
-          luifel + stokken
-          barbecue + zakje kolen
-          stelblokken
-          Kratje met daarin nog wat losse rommel zoals haringen, hamer e.d.
-          Wandelschoenen en normale schoenen die niet worden gebruikt
-          dag-rugzakken.

Er zijn mensen die vinden dat wij teveel dingen meenemen, want zoals gezegd wordt “waarom heb je een oven mee??” Wij vinden het meeste brood wat in het buitenland verkocht worden niet echt lekker, en in onze oven kunnen we dan fijn broodjes en croissants afbakken, daarnaast gebruiken hem ook om andere gerechten mee te bereiden. We gaan bijna nooit uit eten als we met de bus op pad zijn en om nou elke dag de BBQ aan te steken is aan mij niet besteed. Ook wij vonden de oven in eerste instantie een geval die enkel maar plek in beslag neemt, maar sinds we hem voor het eerst gebruikt hebben is hij voor ons onmisbaar.


Vrijdag 21 augustus
Boodschappen halen, aanhanger weer in elkaar geschroefd en de inhoud gecontroleerd, daarna snel verder met dingen voorbereiden.


Zaterdag 22 augustus
Samen te vatten in 1 zin.. Druk met voorbereiden.


Zondag 23 augustus
Om 16:00 klaar voor vertrek. Het lijkt erg laat dat we pas om die tijd vertrekken maar we hebben dit eerder gedaan. Je rijdt relaxed het eerste stuk, gaat wat eten en slapen, je bent dan al mooi een stuk op pad voor je echt aan de reis ga beginnen.

Wij hadden onze eerste stop in Apeldoorn, nadat we bij de Amerikaan gegeten hadden zochten we op de camperapp de dichtstbijzijnde mogelijkheid om te overnachten. Dat was een camperplek in Apeldoorn zelf op ongeveer 5 minuten rijden. Dit leek ons prima, De camperplek stelde niet veel voor. Het was gewoon een parkeerplaats bij het plaatselijke zwembad, geen stroom geen voorzieningen niets. Maar voor een nachtje op doorreis geen probleem. Dus daar de Briebelbus neer gezet, en lekker gaan slapen. Wel grappig hoe de bezitters van normale campers (type diepvrieskist) kijken als je met zo'n klein/klassiek bussie aan komt rijden.


Maandag 24 augustus
Na een korte stop in Deventer zijn we over binnenwegen naar Hengelo gereden om daar de rijksweg naar Duitsland te nemen. De eerste bestemming op de route was Ibbenb┼▒ren. Een plaatsje in het Teutoburgerwald op ongeveer 1 uur rijden vanaf Hengelo.

In de buurt van Ibbenburen weer een camperplaats gevonden, kostte ons E6,50 per nacht, inclusief stroom en mogelijkheid om te douchen; ofwel goeie prijs. Voor de rest moet je er niet al te veel van verwachten, beetje kaal veldje met alleen diepvrieskisten rondom ons.

Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie

Van 2015-08-22 Vakantie

Dinsdag 25 augustus
Voor vandaag stond de eerste wandeling op het programma. Helaas deze dag veel regen gehad; we waren al zeiknat voordat we aan de wandeling begonnen waren. Later werd het weer droog en bleef het gelukkig droog. De wandeling voerde ons naar de Dorinther klippen, ofwel een rotsen partij op de heuvel rug. De wandeling was lekker ontspannen en best leuk om te beginnen.

Van De wandelkaart

Van De uiteindelijke route

Na de wandeling opzoek gegaan naar een nieuwe plek om te overnachten. De camperapp wees ons op de parkeerplaats van een grote camping ongeveer 15km verderop. Kosten: E10,- per nacht, met mogelijkheid om alle faciliteiten van de camping te gebruiken. Dus Prima plek, lekker geslapen.

Woensdag 26 augustus
Binnendoor naar Bielefeld gereden, daar stukje autobahn genomen om daarna weer verder binnendoor te rijden naar Hessisch Oldendorf

Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie

In Hessisch Oldendorf wordt om de zoveel jaar het VW veteranen treffen georganiseerd en er is ook een VW museum. Dit leek ons dan ook een leuke bestemming tijdens de vakantie. Ik wist al dat het Veteranen treffen niet tijdens onze vakantie georganiseerd werd, maar ook het VW museum bleek alleen op afspraak te bezoeken.

Van De enige klassieke VW in Hessisch Oldendorf in augustus 2015
Van 2015-08-22 Vakantie

Wij vonden dan ook dat er voor de rest weinig te beleven viel in Hessisch Oldendorf; dus gaat Hessisch de agenda in tot we wel een keer de gelegenheid hebben om het Veteranen treffen mee te maken. Dan is het ook meteen een leuke basis om te gaan wandelen en fietsen in de omgeving. Voor nu besloten we door te rijden naar Hamelen (wat 20 km verderop ligt) Daar hebben we boodschappen gehaald en opnieuw een plek gezocht om te overnachten. Dit keer hadden we niet zoveel zin om op een Camperplek te staan en dus zochten we naar een camping.

De eerste die we vonden kostte E20,- per nacht en de faciliteiten lieten te wensen over, dus snel doorgereden naar een andere camping die iets verder van Hamelen af lag. Deze kostte ons uiteindelijk E19,- per nacht, maar faciliteiten waren netjes en de ligging van de camping vond ik veel leuker. Toen we de camping opgereden kwamen werden we direct aangesproken door een moeder met dochter of ze foto mochten maken, daar was natuurlijk ruimte voor. Daarna lekker relaxed in de bus gehangen, wat te eten gemaakt en heerlijk gaan slapen.


Donderdag 27 augustus
Vanaf de camping vertrokken en naar de stad Hamelen terug gereden, geparkeerd op de camperplaats tussen de diepvrieskisten; hoewel het bord anders deed vermoeden..

Van 2015-08-22 Vakantie

Hamelen is natuurlijk wereld beroemd door het sprookje van "de rattenvanger van Hamelen", waar dan ook veel van terug te vinden was in de stad

Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie

We vonden het een prachtige stad en zeker de moeite waard. Helaas was het niet zulk lekker weer; het miezerde een beetje en op het moment dat we verder reden ging het miezeren over in echte regen. We reden opnieuw zo'n 30km verder, de bestemming is Bodenwerder; ook een stad bekend van sprookjes. Want hier komt de Baron van Munschhausen vandaan. Door de regen was het niet echt lekker kamperen, maar veel zin om verder te rijden had ik niet en we hadden nog plannen hier. Dus vonden we een camping, langs de rivier de "Weser" Kosten zo rond de E20,- per nacht, maar daar kwamen dan de stroomkosten nog apart bij.

Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie

Wij vonden het wel erg grappig dat de eigenaresse van de camping vertelde dat het morgen 30 graden zou gaan worden.. Ik geloofde er geen woord van.(tja Bodenwerder is de stad van Baron van Munschhausen een grote leugenaar/fantast) dus tja; vooralsnog zaten we in de zeikregen, koud nat en niet gezellig.


Vrijdag 28 augustus
Het was droog, om te beginnen, en de hemel trok open dus alsnog lekker weer. Geen 30 graden maar toch zonnig en prachtig weer. Eerst de was gedaan, daarna de stad bezichtigd en vervolgens een fietstocht langs de Weser gemaakt. Bij dat fijne zonnige weer was dat prima om te doen.

Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie


Zaterdag 29 augustus
Het werd weer tijd om verder te rijden en zo reden we vanaf Bodenwerder via allerlei binnenwegen naar de Harz. Het was uiteindelijk prachtig weer geworden en het was een schitterende rit om te rijden; echt genieten.

Van 2015-08-22 Vakantie

Onderweg zagen we dat ze daar glasblazen. Dit hebben we al een keer in Venetie gezien, maar we vonden het toch leuk om te kijken hoe ze dat hier doen.

Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie

Daarna plannen gemaakt voor de rest van de vakantie, wat we allemaal zeker wilden gaan zien. Ook nu hadden we meer zin in een camping, dan in een camperplaats en dus zochten we in het ACSI boekje een camping in de buurt. We vonden er 1 in Hogegeiss voor E16,- per nacht.


Zondag 30 augustus
We hadden een rustdag ingepland, dus eerst inschrijven bij de camping en daarna hebben we de bus beetje knap geplaatst, luifel geïnstalleerd en de was gedaan. Het was een warme zomerse dag en de camping gaf gratis entree tot het naastgelegen zwembad. Hier hebben we dan ook gebruik van gemaakt.

Van 2015-08-22 Vakantie

Na het zwemmen lekker relaxed voor de bus in de zon gezeten en gelezen en tot laat 's-avonds van de zomer genoten.

Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie


Maandag 31 augustus
Nog steeds heerlijk zomersweer. We hadden voor die dag een wandeling door de omgeving gepland. De wandeling die ik via internet gevonden had begon bij de camping en maakte een rondje. Alleen de lengte van de wandeling was mij nog niet helemaal duidelijk. We hebben er een rondwandeling gemaakt die doormiddel van bordjes werd aangegeven en die 3 uur in beslag zou nemen. De lengte was 9km en ja hij ging door het bos, maar alleen over tractor brede paden, dat vonden we wel jammer, want wij houden meer van die smalle paadjes.. Het was wel erg warm en daardoor hebben we samen zo'n 2liter water weg getapt.

Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie

Nadat we terug waren van de wandeling, direct de zwemkleren aangedaan en naar het zwembad gegaan om nogmaals heerlijk af te koelen.. Echt prima te doen. 's-avonds de luifel weer opgeruimd want er was regen voorspeld. Het bleef echter tot 0:00 zo lekker (en niet vochtig) dat we tot die tijd buiten hebben gezeten op de trap van het toilet gebouw omdat we daar wifi ontvangst hadden.


Dinsdag 1 september
Tijd om weer verder te rijden. Spullen ingeladen en weer op pad. We gingen eerst naar KZ lager Mittelbau Dora. Een concentratiekamp uit de 2e wereld oorlog. Het kamp was een fabriek voor het maken van V2 bommen in een berg.(bomvrije productie faciliteit)

Van 2015-08-22 Vakantie

Echter van het kamp was nauwelijks nog niets te zien, omdat alles al was afgebroken. Ook in de berg was niet veel meer te zien, alleen grote hopen met puin en rommel. (alles is opgeblazen geweest) Toch interessant om te kijken, hoewel Auswitsch/Birkenau meer indruk maakten. (daar zijn wij in 2006 geweest tijdens onze maidenvoyage) Het bijbehorende museum was overigens wel interessant. Hieronder een aantal foto's die wij daar gemaakt hebben.

Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie

Helaas was het gaan plenzen en dat bleef ook aanhouden. We zijn in Nordhausen eerst naar de winkel geweest (een mega grote Marktkauf) en hebben daar dus 2 uur rond gekeken. Het was dus al ernstig laat geworden en de plannen om door te rijden naar een nieuwe camping waren zo niet meer mogelijk. Dus zijn we in het donker via een kleinere weg naar Stolberg gereden. Was een spannende rit wat we normaal liever niet zouden doen, maar soms heb je weinig keus. Die nacht stonden we (gratis) op een camperplaats (parkeerplaats waar je gedoogd mocht overnachten.) Al met al een bijzondere dag geworden.

Gedoog camperplaats bij daglicht
gedoog camperplaats bij daglicht


Woensdag 2 september
Wakker geworden met weer knap weer, beetje fris maar droog en toch overwegend zonnig. Eerst hebben we de stad Stolberg bekeken. Erg mooi stadje wat volledig uit Vakwerkhuizen bestaat. Wat ook leuk was om te zien dat de huizen in 2 “straten” gebouwd waren die de loop van het dal volgden.

Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie


Ook nog een museum bekeken waarin werd uit gelegd hoe zilveren munten gemaakt/geslagen werden. Ik kwam er achter dat er in vroeger tijden veel naar zilver gedolven werd in de omgeving.

Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie


's-middags verder gereden naar de camping die we gister al hadden willen bereiken. Toen we voor de camping stonden kregen we een dejavu. Toen wij in 2006 in de Harz waren, zijn we zoekende geweest naar een camping. 1 daarvan was zo duur dat we vonden dat er minimaal “gouden kranen” in het sanitair moesten zijn om de prijs te mogen voeren. We zijn toen heel snel weer weg gereden. Nu stonden we dus opnieuw voor die camping. Maar met de ACSI kaart kostte deze dan E16,- per nacht en dus vonden we het nu wel een idee om het te proberen. Wat ik dan weer raar vond was dat we dan naast de kosten volgens de ACSI ook nog toeristenbelasting enz moesten betalen en daardoor kwamen we uit op een bedrag van bijna E20,- per nacht. Maar goed, we hadden niet zoveel zin meer om opnieuw verder te zoeken naar een andere camping, dus bus neer gezet, en verder niet zoveel gedaan.


Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie


Donderdag 3 september
Eerst uitgeslapen, daarna rustig aan ontbeten, gedouched enz. Die middag een kleine wandeling door de omgeving gemaakt. Vanaf de camping konden we mooi door de bossen wandelen. We hebben een wandeling van zo'n 4,5km gemaakt. Deze was veel leuker, omdat we hier wel smalle wandelpaadjes hadden.

Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie

Nadat we 's-avonds hadden gegeten hebben we de plannen doorgenomen voor de rest van de vakantie. Daarmee kwamen we tot de conclusie dat we het beste nog 1 nacht op “de gouden kranen” konden blijven en pas daarna weer verder rijden.


Vrijdag 4 september
We hebben in 2006 in de Harz een mooie wandeling gemaakt over een heuvelrug, welke werd gevormd door kalkzand rotsen. De grillige formatie van deze opnieuw een wandeling gemaakt over de “teufelsmauer”. Deze locatie van deze wandeling was een stuk rijden van de camping af, maar het leek mij beter om na de wandeling niet opnieuw naar een kampeerplaats te hoeven zoeken, zodat je relaxter de wandeling kan maken. Dus zo hebben we (deze vakantie voor het eerst) de spullen op de camping gelaten en zijn we met de bus naar Timmenrode gereden.

Voordat we vanaf de camping vertrokken eerst even verteld dat we nog een nacht extra wilden blijven. Het vreemde was dat ik nu niet hoefde te betalen, maar dat dit verrekend werd bij het verlaten van de camping. Buiten de camping nog even een paar foto's van de bus gemaakt. De rit naar Timmenrode was erg mooi, van die fijne haarspeldbochten dus lekker geprutteld met de bus.

Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie

Van 2015-08-22 Vakantie


De vorige keer hadden we de wandeltocht gevolgd zoals het boekje deze beschreef. Ik wilde dit keer de wandeling andersom maken, zodat we eerst onder de rotsformatie langs liepen en dat we dan de terugweg er overheen konden klauteren. De wandeling was erg pittig maar zeer mooi over een lengte van zo'n 7,5km.

Route Teufelsmauer
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie


In 2006 had ik een foto laten maken terwijl ik in kleermaker zit op een rotspiek zit. Het leek mij grappig om dit keer dezelfde foto te maken, dus ben ik opnieuw naar boven geklauterd en had Karin het fototoestel beneden erbij gepakt.

Duitsland 2006
Duitsland 2006
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie

Daarna nog een aandenken aan onze bezoeken in de stenen gebeiteld. De bedoeling is dat we over een heleboel jaren er nog eens terug komen dat we dat dan weer terug kunnen zien. (noot van de auteur) er hadden al heel veel mensen zitten bikken/beitelen/krassen in de steen om hun namen er in te zetten.

Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Bussie knuffelen, na terugkomst na de wandeling


Zaterdag 5 september
Bij het verlaten van de camping ging ik er vanuit dat we nogmaals E20,- mochten betalen voor de extra nacht. Maar de vrouw bij de receptie zij dat alles in orde was en nadat ik de sleutel van de poort ingeleverd had kon ik zo vertrekken. Daardoor werd de prijs voor deze camping meteen E13,- en dat is niet slecht. (ad. bij thuiskomst lag er een rekening te wachten dat we nog voor 1 nacht moesten betalen, dus weg was ons mazzeltje)

Rondrit gemaakt door de omgeving, volledig bepakt met aanhanger enzo, onderweg door een plaatsje gereden (St Andreasberg ) met een weg van 15% Deze kon de bus moeiteloos aan, zolang je maar niet snel wilt rijden. Daarna een stop gemaakt bij een waterval, waar wildwater kanoers te water gingen voor een stukje van ongeveer 1km.

Daarna stuk verder gereden en in Blankenburg uitgekomen. Daar op een camperplaats gestaan voor E8,- het weer was niet geweldig, regen en vochtig. Dus 's-avonds in de bus gebleven en hadden we het electrische kacheltje aan. Wel stonden we er lekker rustig en alleen. Pas rond 22:30 kwam er nog iemand bij die ook hier wilde overnachten.


Zondag 6 september
Vandaag stond de belangrijkste rede om nogmaals naar de Harz te gaan op het programma: een wandeling door het Bodetal. Deze werd in diverse gidsen genoemd en geroemd als 1 van Duitslands mooiste wandelingen. Later bleek ook dat deze wandeling in het ANWB boekje staat wat ik in 2006 gekocht had.

Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie

De wandeling begon in Thale, we gingen eerst met de kabelbaan naar boven naar een plateau dat de “Hexentansplatz” wordt genoemd. Dit werd in het boekje omschreven als een “over gecommercialiseerde heksenketel” en inderdaad er waren veel souvenierskraampjes te vinden daarboven. Omdat we een wandeling van 16km voor de boeg hadden hebben we niet veel tijd besteed om daar te blijven rondhangen. Dus snel de toeristen achter ons gelaten. En net als zo vaak was ook hier weer na ongeveer 5 minuten lopen niemand meer te bekennen.

Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie

We hebben zo een groot gedeelte door een bos gelopen zonder iemand tegen te komen. Nadat we via een stijl grillig paadje beneden kwamen in Treseburg stonden we dus aan het begin van de laatste 10km langs de rivier Bode. Men had niet overdreven toen ze schreven dat dit een mooi stuk van de wandeling was. Ook was het vrij duidelijk dat dit een bekend wandelgebied is, want tijdens die 10km (zonder mogelijkheid van het pad af te wijken) kwamen we vele andere wandelaars tegen.
Van 2015-08-22 Vakantie
Treseburg
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie

Het pad lag vaak bezaaid met stenen/rotsblokken, maar ook bomen kwamen geregeld naar beneden. Maar.. het was echt een schitterende wandeling. Bijna tegen het eind van de wandeling hadden we een mooi uitzicht op de Rosstrappe wat een rotswand is die zich hoog boven ons uit toornde.

Van 2015-08-22 Vakantie

Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie

Nadat we, minder moe dan we verwachten, weer terug kwamen bij de bus zijn we weer terug gereden naar Blankenburg om op dezelfde camperplaats te overnachten. Waar er gister niemand stond, kwamen we vandaag aan en stonden er 3 grote diepvrieskisten op ons plekje. Met moeite kon ik ons er nog bij zetten. Vond het een beetje een domper want ik had het fijner gevonden als het die avond net zo lekker rustig was als de dag ervoor. Die avond film gekeken, gegeten en niet al te laat naar bed.
Van 2015-08-22 Vakantie


Maandag 7 september
Tijd om vast weer een stukje opweg terug naar huis te gaan. Vandaag stond op het programma om van Blankenburg naar Bad Lippspringe te rijden. Een etappe van zo'n 200km over allemaal binnenwegen. We waren Blankenburg nog niet uit of we hoorden een kloppend/bonkend geluid van achter komen. Ik vond een plekje om te stoppen en om een en ander te inspecteren. Maar met mijn potkrikje en materialen (rotsen en ook de stelblokken) kreeg ik mijn achterwiel niet van de grond. Dus een volledige inspectie kon ik niet uitvoeren. Ik heb daarna dan de wielbouten nog eens nagetrokken (zaten in mijn ogen prima vast) en heb ik gekeken of de aandrijfassen nog vast zaten.

Daarna besloten om maar rustig aan verder te rijden, want ik kon verder niets veranderen. Gelukkig is het geluid tijdens de rest van de reis niet meer terug gekomen en zijn zonder problemen aangekomen in Altenbeken. De camperplaats is op het terrein van een hotel. De boel maakte beetje een verouderde indruk, maar dat mag de pret niet drukken. We werden direct verwelkomt en kregen we te horen dat we er inderdaad de nacht mochten staan. We zijn eerst naar binnen gegaan om koffie te drinken, waarbij de eigenaar veel te vertellen had over de omgeving en alles wat er te zien zijn. Ook het gene waarom ik Bad Lippspringe als tussenstop had gepland. Maar daarover later meer.

Van 2015-08-22 Vakantie
Van 2015-08-22 Vakantie

Het was best een bijzondere plek om te overnachten en ook zeker interessant om later nog een keer naar toe te gaan om de omgeving daar eens te bekijken. Het dorpje staat bekend om het grootste spoorviaduct (met bogen) in Europa.
Dinsdag 8 september
De dag waarop ik mijn 40e verjaardag mocht vieren. Normaal gesproken ga je op je verjaardag iets leuks doen. Tijdens de plan sessie op camping “de gouden kranen” kwamen we tot de conclusie dat we op mijn verjaardag een bezoek gingen brengen aan Bad Lippspringe, met het thermaal zwemparadijs in het bijzonder. Het kwam neer op een “subtropisch zwemparadijs” met glijbanen, bubbelbaden en alles.We hebben er een paar uurtjes heerlijk gezwommen en ontspannen, waarna we weer opgefrist en ontspannen verder konden rijden.
Voor meer informatie: zie de website van Thermen: http://www.westfalen-therme.de

We hadden bedacht om deze laatste nacht opnieuw te overnachten op de “parkeerplaats” van de camping bij Ibbenburen voor E10,- per nacht. Deze laatste nacht hebben we opnieuwe heerlijk geslapen in ons bussie en fris weer wakker geworden.


Woensdag 9 september
Helaas komt aan alles een einde en was het tijd om de laatste etappe naar huis te rijden. Vanaf Ibbenburen over de Rijksweg naar Apeldoorn, en vanaf daar over de veluwe naar huis. Omdat Ibbenburen slechts een uur over de grens ligt waren we op een mooie tijd in de middag weer thuis.


Nawoord
Deze vakantie hebben we zo'n 1800km gereden, met een gemiddeld verbruik van 1 liter op 8,46km. Het olie verbruik was 0,0 ltr.
Traditie getrouw maak ik altijd een overzicht van verbeterpunten en dingen die stuk zijn gegaan:
- Homokineten achter ivm zwaar bonkend geluid
- Afsluit rubber van de achterklep (beetje lekkage, maar dat hebben we al langer)
- pompje van het chemischtoilet lekt. (wel gecontroleerd, aangepakt maar nog niet zeker of het opgelost is)
- bekleding van de achterbank begint slijtage te vertonen
- Tijd om het schuim van de kussens te vervangen; houten kont als je op de achterbank zit (schuim reeds in huis)
-

Vorig jaar kwam ik na de vakantie tot de conlusie dat we alsnog wat overbodige dingen mee sleepten en dus hebben we aardig lopen "snijden" in de uitrusting. Naar mijn idee heeft dat prima effect gehad, omdat we nu alles daadwerkelijk gebruikt hebben tijdens de vakantie wat we meeslepen met de bus.
Uiteraard zijn er altijd verbeteringen en veranderingen mogelijk met de bus en daar zal ik dan ook weer mee verder gaan. Om de bus nog meer aan te passen naar hoe ik hem uiteindelijk wil hebben.

Mocht u nog vragen hebben? Stuur me een email: Briebelbus[@]Gmail.com of laat een reactie achter.

Groeten
Marcel

Geen opmerkingen: