Sommige dingen worden in de loop van de jaren alleen maar beter. Whisky is daar een goed voorbeeld van, hoe langer deze op het vat heeft gelegen, hoe intenser de smaak wordt, wat de gehele beleving ten goede komt.
Van 2015-10-10 Interieur |
Echter voor veel andere dingen geldt deze stelregel niet. Eén van de dingen waar wij iedere vakantie mee geconfronteerd worden is het comfort van het bed. Het schuimrubber wat in de banken/bedden zit is sinds de oplevering van de Briebelbus nog nooit vervangen en daarmee is het bijna 40 jaar oud. Het heeft veel van de dempende werking verloren en biedt totaal geen steun/comfort meer. Als ik dan ook op de achterbank zit, had ik het gevoel alsof ik op een houten plank zit en als je er wat langer op zit wordt het steeds minder aangenaam. Het is dus nodig tijd om dit te vervangen en daarmee het comfort naar een hoger niveau te tillen.
Nadat we terug kwamen van vakantie heb ik een begin gemaakt met deze klus. Het was nog mooi weer, dus de ideale gelegenheid om kussens en de bekleding uit de bus te verwijderen en meteen een beetje schoon te maken, want op deze plaatsen zat ook al 40 jaar stof en troep.
Van 2015-10-10 Interieur |
Van 2015-10-10 Interieur |
spoelwater na de 2e spoelbeurt |
                                                                       
Via het VCT-2 forum was ik getipt om bij de fabriekswinkel in Haarlem te informeren naar HR45 medium schuim, een aantal van de bus eigenaren hebben dit schuim al een paar jaar in gebruik en zijn erg positief over het comfort. Omdat het altijd lastig is om het juiste materiaal te kiezen ben ik op dit advies afgegaan en heb ik mijn nieuwe schuim daar besteld.
- 5 centimeter dikte voor de boven bedden
- 8 centimeter dikte voor de bank en rugleuning beneden
- 7 centimeter dikte voor het kussen op de motorruimte.
De geruite Westfalia hoezen van de boven verdieping en van het motorruimte zijn met ritsen te openen en zo kun je gemakkelijk bij het schuimrubber, oude spul er snel uitgehaald, maar nog niet weg gegooid, zodat we het kunnen gebruiken om de maten van het nieuwe spul mee te vergelijken. De geruite stof hebben we eerst in het bad uitgespoelt en dat was wel nodig ook; kijk maar naar de kleur van het water op de volgende foto. (het spoelwater lijkt wel op gerijpte Whisky, maar zo smaakt het natuurlijk niet.)
Van 2015-10-10 Interieur |
Van 2015-10-10 Interieur |
Na 2 spoelbeurten in bad, en een nacht in de biotex laten staan, nogmaals nagespoeld en vervolgens alles in de wasmachine gedaan op een lage temperatuur. De volgende foto laat het verschil zien tussen voor en na het wassen. In iedergeval de bekleding frist er enorm van op.
Links na behandeling; rechts voor behandeling |
Een paar weken na de bestelling werd er een groot pakket met al het schuim bezorgd.
Van 2015-10-10 Interieur |
Het oude schuim eruit en dit vergeleken met het nieuwe spul. Uiteraard moesten we het nieuwe schuim een beetje op maat maken, want zo'n speciale vorm als dat het motorruimte schuim heeft, valt niet te bestellen.
Van 2015-10-10 Interieur |
Uiteindelijk bleek het breedste stuk net 2cm te smal. Het uitgezaagde stuk heb ik met bizonkit er tegenaan geplakt, waarmee ik ook de laatste holte kon opvullen.
Van 2015-10-10 Interieur |
Van 2015-10-10 Interieur |
Toen het motorkussen klaar was ging ik direct verder met de kussens van de bovenverdieping. Bij het vergelijken met het origineel bleek dat ik dit prima had opgementen, want het nieuwe schuim past zonder moeite in de hoezen.
Van 2015-10-10 Interieur |
Van 2015-10-10 Interieur |
De bank en de rugleuning waren een heel ander verhaal. De hoezen zaten met duizenden nietjes vast gezet. Dus die moesten allemaal verwijderd worden. Karin vond het leuk om die klus uit te voeren en dus is ze een paar avonden bezig geweest om de nietjes te verwijderen.
Van 2015-10-10 Interieur |
Van 2015-10-10 Interieur |
Van 2015-10-10 Interieur |
Nadat alle nietjes verwijderd waren kon de hoes van de bank afgenomen worden. Op dat moment was het duidelijk zichtbaar dat dat het schuimrubber hier helemaal aan het vergaan en verkruimelen is.
Van 2015-10-10 Interieur |
Van 2015-10-10 Interieur |
Tijdens inspectie van de hoezen van het klapbank gedeelte zag ik dat de stof op de voorste rand wat dun was geworden. Het materiaal is natuurlijk al 40 jaar oud en dat het dan slijtage vertoont is niet vreemd. Ik zou het zonde vinden dat door de slijtage er scheuren in de bekleding komen, dus heb ik de stof aan de achterkant verstevigd. Ik heb in het verleden wel eens "opstrijkbaar" tentreparatie doek gebruikt om scheuren in het hefdakdoek te repareren. Dit leek mij voor de stof van de bank ook de juiste manier. Aan de voorkant zie je er niets van, maar hij krijgt zo stevigheid over een groter gedeelte. Van het zitgedeelte heb ik over de volle lengte dit reparatie doek aangebracht, de rugleunig leek mij niet nodig omdat daar minder slijtage aan te zien was..
Van 2015-10-10 Interieur |
Van 2015-10-10 Interieur |
Ik zag op de achterste hoek nog een klein gaatje; waar de stof al die tijd langs de scharnieren van de bank schuurden. Ik heb deze op de zelfde manier gereparereerd. Dus opstrijkbaar tentdoek erachter en daarna met naald en draad het gaatje gedicht en geprobeerd het acceptabel af te werken. Het is best lastig om nette steekje te maken, maar ik ben er wel over tevreden.
Van 2015-10-10 Interieur |
Van 2015-10-10 Interieur |
Vervolgens konden deze hoezen ook weer terug om de banken. Ik heb er voor gekozen om de hoes om te draaien zodat de slijtage aan de achterkant van van de bank zit. Naar mijn idee komt er dan minder kracht op de dunne plek in de stof en blijft de hoes langer heel.
Van 2015-10-10 Interieur |
Het was best persen om ze erom heen te krijgen, omdat het nieuwe schuim dikker is dan wat er oorspronkelijk om heen zat. Bij het test passen in de bus bleek dat ik het schuim ongeveer 9cm in plaats van 8 en dat is te dik; want als ik de bank probeerde plat te leggen, zag ik dat het bed niet volledig vlak was. En de scharnieren werkten niet meer. Er stond teveel spanning op.
Het leek mij verstandig om de dikte aan te laten passen passen, zodat er geen extra slijtage kan optreden, en dat de scharnieren niet overbelast raken. Dus ben ik met de kussens naar de winkel met de vraag of deze een centimeter dunner gemaakt konden worden. Dit was geen enkel probleem en ik kon de aangepaste kussens na een week alweer ophalen.
Voordat ik de hoes er opnieuw omheen zette heb ik de aangepaste kussens gepast in de bus. Voor zover ik kon zien moet het nu goed zijn; de hoogte tussen het motorkussen en de rugleuning is perfect; precies gelijke hoogte.
Van 2015-10-10 Interieur |
Van 2015-10-10 Interieur |
Van 2015-10-10 Interieur |
De hoes paste zonder verdere aanpassing prima om het schuim. Het houtwerk netjes gecentreerd erop.
Van 2015-10-10 Interieur |
Van 2015-10-10 Interieur |
Bij het terug nieten van de stof hoefden we minder kracht te zetten en de boel op te rekken, terwijl hij toch mooi strak kwam te zitten. Natuurlijk moet je het wel op spanning trekken omdat je anders de nietjes niet lekker erin kan doen. Een klus die je niet/moeilijk alleen kan doen.
Van 2015-10-10 Interieur |
Van 2015-10-10 Interieur |
Op een van de vorige foto's was te zien dat het zit gedeelte nog iets te groot is; dus dit moet nog worden aangepast. Voor het inkorten heb ik geƫxperimenteerd met verschillende gereedschappen. Ik vond het prettig werken met een figuurzaagje, dus de juiste maat afgetekend en er een centimeter afgezaagd, echter een figuurzaagje gaat niet helemaal recht, omdat het schuim gemakkelijk heen en weer kon bewegen.
Van 2015-10-10 Interieur |
Van 2015-10-10 Interieur |
Ik was uiteindelijk over dit resultaat niet zo tevreden. Dus een andere methode toegepast.
- Plank neer gelegd
- schuim zover overheen gelegd wat ik er af wilde hebben. (2cm over de gehele lengte)
- plank er bovenop gelegd op dezelfde maat als de onderste plank
- Vast zetten van de planken. (lijmklemmen gingen onmogelijk doordat het schuim flexibel is)
En vervolgens met een zeer scherp keuken mes (af en toe bevochtigd) een stuk afgesneden. Dit ging uiteindelijk nog sneller dan het zagen en het ging met minder hakkels, hobbels en bobbels.
Als laatste nog het zijleuning kussen aangepakt. Voor deze had ik geen schuim op maat besteld, maar daar heb ik een afval stuk voor mee genomen.
Van 2015-10-10 Interieur |
Van 2015-10-10 Interieur |
Het nieuwe schuim is een stuk dikker dan de oude, eerst aftekenen....
Van 2015-10-10 Interieur |
....en door de helft snijden.
Van 2015-10-10 Interieur |
In de hoes gestoken; de achterplaat ertegen aan. En met 1000 nietjes weer vast zetten.
Van 2015-10-10 Interieur |
Het eindresultaat van dit kussen is ook veel beter dan wat het oorspronkelijk was.
Daarna was het tijd om de spullen terug te plaatsen in de bus. Ik had bij het verwijderen van de banken gezien dat de schroeven veel langer waren dan de dikte van het hout. Deze heb ik voor de veiligheid even afgezaagd.
Bij het terug plaatsen/testen merkte ik al dat ik er goed aan gedaan om de dikte te laten aanpassen, want alles paste perfect. De scharnieren werkten uitstekend en het ziet eruit alsof ik het er nooit uitgehaald heb, alleen schoner natuurlijk.
Van 2015-10-10 Interieur |
Van 2015-10-10 Interieur |
De onderstaande foto laat de bank/bed zien in zit positie. Als ik nu op de bank ga zitten heb ik niet meer het gevoel dat ik op een houten plank zit maar netjes op een kussen. Ook van de extra toegevoegde versteviging op de stof is niets te zien of te voelen. Al met al ben ik zeer tevreden over het eind resultaat.
Van 2015-10-10 Interieur |
Nu is het tijd van testen aangebroken en wat dat betreft is het mooi dat het seizoen 2016 al bijna aangebroken is. Mijn gevoel zegt nu al dat het een hele verbetering is voor het slaap comfort en voor de prijs van net geen E200,- is het in mijn ogen een zinvolle investering. En daarbij komt dat ik een mooie klus vond om zelf (samen met mijn vrouw) uit te voeren.
Mocht u nog vragen hebben? Stuur me een email: Briebelbus[@]Gmail.com of laat een reactie achter.
Groeten en tot de volgende update
Marcel
Geen opmerkingen:
Een reactie posten