zondag 31 augustus 2008

een heel klein klusje; olievulpijp.

Het vullen van de olie vind ik altijd een rotwerk, omdat ik daarvoor het luchtfilter moet verwijderen en ook al doe ik het heel voorzichtig met een trechter en een kleine literfles olie, het blijft een smerig klusje.

Via het VCT2 forum kreeg ik hiervoor de gouden tip, maak een trechter/vulpijp van PVC:

Het recept:
- 1 stuk pvc buis (diameter van 35 of 40 mm) van ongeveer een meter,
- 1 bocht van 90 graden
- 1 bocht van 45 graden.


Het rechte stuk zaag je ongeveer 10 cm van af;
tussen de rechte stukken lijm je de 90 graden bocht.
Het korte stukje steek je in je vulpijp, het lange stuk steekt uit je 'motorluik'.
Aan het uiteinde lijm je de 45 graden bocht.

Eventueel kan je aan het uiteinde een verloop naar een breder pvc stuk maken of je plaatst er een trechter op, maar met de huidige olieflessen kan je ook makkelijk in het bochtje gieten. Een schemaatje laat zien hoe het eruit zou moeten zien:Dit heb ik snel gemaakt, doch op het boven geschreven verhaaltje heb ik een kleine wijziging gemaakt: Het stukje pijp heb ik verkort tot 6cm. De totale lengte van het pijpje en de 90 graden bocht komt nu uit op 11cm. Op deze manier kan ik de vulpijp gemakkelijk in het olievulpotje steken zonder het luchtfilter te hoeven verwijderen.
Tevens maak ik het uiteinde van de pijp vast met een snelbinder aan de motorklep, zodat er een mooie hellingshoek ontstaat in de buis, waardoor de olie naar beneden stroomt.

Het uiteindelijke resultaat ziet er zo uit:


En het werkt perfect... Bedankt mannen voor deze gouden tip.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Na zeven jaren ga ik lekker toch een reactie plaatsen. Je kunt de olievulpijp met een paar klemmen waarmee de buis normaal gesproken aan de muur wordt bevestigd ophangen in het motorruim. En bij de doe-het-zelf-winkel-met-de-hamer in het logo kan je een klein handzaam trechtertje kopen dat op de tuit van een oliefles of -kan kan worden gezet. Kan je onder een haakse hoek je olievulpijp volgieten... Die hangt bij mij met een haak van dik ijzerdraad aan de motorklep. En inderdaad: het werkt helemaal perfect!

Briebelbus zei

Hallo,

Bedankt voor je tip van de beugels, die ga ik zeker nog toepassen zodat de buis netjes zit opgeborgen. Heb hem nu aan de tank ontluchting gehangen met een paar tieraps. Maar hij schuift nog wel eens door de motorruimte heen.

gr
Marcel