zaterdag 13 april 2013

Vintage@Ames; 45 jaar de Amescador

Van www.amescador.nl
Zoals ik hier al reeds geschreven heb is de Briebelbus oorspronkelijk als camper geleverd door de firma Ames in Zwijndrecht.

Eind jaren 60, ten tijde van de introductie van de T2 had de firma Ames een overschot aan ingeruilde spijlbussen staan. Wie wilde nog zo'n spartaans uitgevoerde bus hebben, als er een modern nieuwe leverbaar was?? Om deze bussen weer te kunnen verkopen hebben zij nagedacht over een invulling. De oplossing: maak van de bus een camper. En na veel denkwerk; passen en meten kwam hier een camper uit luisterend naar de naam Amescador. Deze naam is samen gesteld uit Ames Camper Dordrecht.

Nu waren er in die tijd meerdere camperbouwers die de VW bus als basis gebruikte. De bekendste zijn Westfalia; Dormobile; Devon. En elke camperbouwer heeft zo zijn eigen karakteristieke herkenningspunten. Zoals je kan zien op de foto boven aan de pagina zijn dat bij de T2 Amescador:

- de kleptent (ofwel bedstede tent)
- de extra beugel voor het reserve wiel
- de luifelstokken

De Amescador campers heeft zijn eigen registratie/fanclub, welke wordt beheerd door de stichting Amescador Zij hebben tot doel gesteld om de historie van Ames in leven te houden en te documenteren welke bussen er na zoveel jaar nog over zijn gebleven. Een gedeelte van hun database bestaat uit samengestelde campers. In die tijd werden bij Ames niet alle bussen omgebouwd tot Amescador, maar ook werd er gebruik gemaakt van de inbouw inrichtingen van o.a. Westfalia. En daar komt de Briebelbus weer om de hoek, omdat die compleet tot Westfalia is omgebouwd, zonder specifieke Amescador kenmerken.

Even terug naar het verhaal. Nadat wij vorig jaar het 45 jarig bestaan van onze T2 hebben gevierd, is het nu de beurt aan de Amescador camper. Deze bestaat dit jaar 45 jaar. Ter gelegenheid daarvan is door de beheerder van de site een boek uit gegeven. Het eerste exemplaar hiervan werd tijdens dit feest aan de eigenaren van Ames is overhandigd.

Van 2013 Vintage@Ames

Alle Amescador bus eigenaren waren uitgenodigd om bij deze happening aanwezig te zijn. Om dit jubileum aan te kleden waren er diverse handelaren benaderd om aanwezig te zijn. Ook bezoekers van een gerelateerde klassieker ( bijv kever of T2 zonder Ames kampeer interieur) van harte welkom.

Van 2013 Vintage@Ames

Al met al een hele gezellig middag waar natuurlijk de Amescador 2.0 stonden te schitteren in de Showroom.


Amescador 2.0 voor en na restauratatie; lees hier het restauratie verslag

Van 2013 Vintage@Ames
Detail sticker in het interieur van 1 van de Amescador campers. (sticker staat bij mij op de wanted list)

Van 2013 Vintage@Ames
Mooie Pannelap; lijkt me een leuk haakwerkje voor Karin; past prima bij de Briebelbus.

Van 2013 Vintage@Ames
Van 2013 Vintage@Ames
Van 2013 Vintage@Ames
Van 2013 Vintage@Ames
Diverse interieur foto's uit de bus van Ruud Rams (reprowesty) Het gaat mij met name om de combinatie tussen bruin skay en Westfalia stof. Meestal zie je de combinatie met groen skay ook als de rest van het interieur bruin is.

Als klap op de vuurpeil kregen alle Amescador leden een exemplaar van het boek overhandigd. En het mooiste.. De briebelbus staat er in De foto "Ames Showroom 1980" is in het boek afgedrukt.

Van 2013 Vintage@Ames

Van 2013 Vintage@Ames
Ruud Rams van Repro Westy gespot 's-morgens hij was onderweg naar Ames. Ik moest eerst nog even wat anders doen.

Van 2013 Vintage@Ames

En weer een leuke meeting gehad, op naar het volgende.
groetjes Marcel

Geen opmerkingen: