maandag 28 oktober 2013

De Briebelbus even terug op het oude nest

Weten jullie nog dat ik december vorig jaar schreef over de historie van de bus en dat deze door Ames geleverd is?
Nee?? Lees het hier nog eens na

Zoals toen geschreven had ik de eerste eigenaar beloofd in het seizoen van 2013 eens met de bus bij hun langs te komen. Het seizoen van 2013 is eigenlijk al afgelopen en ik speel veel met de gedachte om de bus weer naar de winterstalling te brengen. Maar.. Ik ben nog steeds niet bij de eerste eigenaar langs geweest. Dus heb ik vorige week de man gebeld en een afspraak gemaakt voor afgelopen zaterdag. De bus heb ik nog even gewassen zodat ze er zo netjes mogelijk bij stond. En zo ging ik op pad.

De weg voerde door Alphen aan de Rijn. (Waar ikzelf de bus kocht in 2005) Onderweg van Alphen a/d Rijn naar Blijswijk kwam ik een bekend plaatje tegen:


Ik reed langs de molen waar deze beide foto's gemaakt zijn. En ongeveer een half uurtje later kwam ik aan bij het huis van de familie Ruiter.

Ik zag bij hun op het terrein 4 betonplaten naast elkaar liggen. "Mooi plekkie voor de Briebelbus dacht ik" en dus zette ik haar daar neer.

Van 2013 Briebelbus@eerste eigenaar


We werden hartelijk ontvangen en we hebben vele verhalen gehoord over de vroegere avonturen van de Briebelbus.
Ik liet ze de "Amescador showroom 1981" foto zien:


Dhr de Ruiter herkende het meteen:"Ik zie het zo weer voor me, dat is inderdaad de bus die wij toen gekocht hebben. Want die bus die ernaast stond die had was al gebruikt geweest, de bekleding was daarvan beschadigd en de bruin/witte had nog een nieuw interieur"
Hij vertelde dat ze bijna alle bussen in de showroom bekeken hadden en dat de meeste al beschadigingen hadden aan de bekleding en dat wilden ze niet. "Als je het dan doe, doe het dan meteen goed" aldus Dhr de Ruiter en daarom kochten ze de bruin/witte bus voor een bedrag van ongeveer
F 25.000,- . Bij aflevering had de bus ongeveer 17.000km gelopen. "En dat is bijna niets" zei Dhr de Ruiter.
Ook kwam er een fotoboek op tafel met daarin de vakantie foto's van de familie, uit de periode 1981 -> 1988 De tijd waarin zij met onze Briebelbus op vakantie waren.

Van 2013 Briebelbus@eerste eigenaar
Van 2013 Briebelbus@eerste eigenaar
Wat mij opviel in het boek, was dat de bus eerst een ander kenteken heeft gehad. "Ja, we hebben een inbraak gehad en toen zijn de papieren van de bus verdwenen." Dus is er een nieuw kenteken aangevraagd en daarmee rijd de bus nu nog rond.

Van 2013 Briebelbus@eerste eigenaar

Erg leuke verhalen zijn dit, vooral omdat ik altijd had gedacht dat de bus een speciale reeks kenteken had gekregen bij het omkeuren naar kampeerauto. En zo volgden er meerdere anekdotes over de bus.

In de jaren 80 ging de reis met de Bruin/witte bus naar Duitsland en naar Oostenrijk. UIteindelijk kwamen zij zeer regelmatig op 1 camping in Oostenrijk. Die beviel zo goed dat ze niet meer verder hoefden te zoeken. Daarmee kwam er ook een einde aan de noodzaak van een kampeerbus. Als je niet meer rondtrek heb je er niet veel meer aan. En dus hebben ze in 1987 het besluit genomen om de bus weg te doen. Ze hadden een advertentie gezet in de "ANWB-Kampioen" Daar kwam een reactie op van iemand uit Den Haag, die de bus graag wilde hebben. En zo kwam het afscheid van de bruin/witte bus. En net zoals velen die nu hun trouwe T2 busje weg doen, was het eind jaren 80 ook slikken voor de familie de Ruiter toen de bus weg reed.

In de onderhoudshistorie die ik bij de bus kreeg kon ik terug vinden dat deze 2e eigenaar de bus in zijn bezit gehad heeft tussen 1987 en 2005. In april 2005 is de bus opnieuw verkocht, dit keer aan iemand in Alphen a/d Rijn. Deze heeft hem slechts 1 seizoen gehad, want ik heb de Briebelbus sinds oktober 2005 in mijn bezit.

Na de koffie kwam dan eindelijk de hereniging van de familie de Ruiter met de Briebelbus.

Van 2013 Briebelbus@eerste eigenaar


Ze vonden het ontzettend leuk om hun busje na ruim 25 jaar weer terug te zien. Natuurlijk moest ik de hele bus van binnen en buiten showen en heb ik ze ook nog wat details nagevraagd. Ze vonden het niet vreemd dat zij aan alle kanten plekken begint te krijgen, het belangrijkste is dat er nog steeds voor haar gezorgd wordt. En niet iedereen heeft een vrachtwagen met geld om een bus te kopen en op te knappen. De Briebelbus is meer een rijdend project.

Natuurlijk hebben we ook even een tochtje gemaakt door de omgeving. Ik moest zelf achter het stuur; maar daar heb ik geen problemen mee. "Hij rijd nog net zo soepel als toen wij hem hadden" zei Dhr de Ruiter enthousiast.
Ik probeer zelf zoveel mogelijk met respect voor haar leeftijd te rijden, dus vlotjes maar ik scheur niet de straatstenen eruit.

Van 2013 Briebelbus@eerste eigenaar
Van 2013 Briebelbus@eerste eigenaar
Samen in de bus." Op naar Oostenrijk"

Van 2013 Briebelbus@eerste eigenaar
Leuk detail; Ik had de bus precies op de plek gezet waar hij vroeger ook altijd stond.

Helaas was het moment gekomen om afscheid te nemen. We hebben visite kaartjes uitgewisseld en ik heb het boek 45 jaar Amescador waar ook de showroom foto's in staan en de fotocollage "Briebelbus 2005 - 2013" heb ik aan Dhr en Mevrouw de Ruiter gegeven als aandenken aan hun bus.
Van 2013 Vintage@Ames

En met een laatste warme groet aanvaardden wij de terugreis naar huis.
Ik vond het een ontzettend leuke dag, en ik ben blij dat ik contact heb gezocht, want niet alleen ben ik zo veel meer over de historie van ons Briebelbusje te weten gekomen, ook heb ik vele foto's gezien van toen de bus net nieuw en in gebruik was.

Ik wil Dhr en Mvr de Ruiter bedanken voor hun gastvrijheid en voor de gezellige middag.

groeten en tot de volgende update
Marcel.

Geen opmerkingen: