zondag 11 maart 2018

Custom schakelpook in de Briebelbus

Beste Lezer,

Hoe langer je een voertuig heb, hoe meer het een stukje van jezelf gaat worden. Als mensen een lege bus kopen zijn ze vaak geneigd om een volledig custom made interieur te plaatsen. Ieder kastje, bankje wordt ontworpen en gemaakt zoals zij dat in hun hoofd hebben.

Hieronder een paar voorbeelden van een bus met een Custom interieur.

zoals je kan zien matched in beide voorbeelden de kleur van bekleding volledig met alle andere componenten.

Anderen voorzien hun bus van een thema.


Thema Ratlooker


Scooby Doo


Minimalistic (voor snelheid)


Surfbus

Zo ver als dat ik in deze foto's heb laten zien gaan wij niet met onze Briebelbus. Wij blijven trouw aan het originele Westfalia (jaren 70) ruitjes interieur, waarbij we hier en daar een persoonlijke touch laten zien.

1 van die persoonlijke dingen is bijvoorbeeld de Jaren 70 EHBO trommel onder het dashboard.

Nu was het tijd voor een volgende aanpassing. In januari liepen wij in een kringloopwinkel in Alkmaar waar in een doos een heel aantal Poolballen lagen. In het verleden gingen wij regelmatig een avondje poolen met vrienden. Dat was altijd gezellig, balletje leggen, biertje drinken en kletsen.. Heel leuk altijd en heel grappig, vlak naast de kringloop winkel.Dat was een leuke herrinering, en ik dacht meteen "Waarom zou ik niet een poolbal aanpassen om te gebruiken als schakelpook?"

En zo ging ik aan de slag. Ik had gezien dat op de schakelstang een M12 schroefdraad zit, wat dus betekend dat ik een gat van minimaal 11mm moet boren voordat ik een poging kan wagen om hem erop te draaien.

Een gat boren in een bal is niet gemakkelijk, want hij wil natuurlijk weg rollen. Dus eerst een mal gemaakt om de bal in te klemmen.Daarna de kolom boor en de mal vast zetten met klemmen op de werkbank zodat je zeker weet dat alles vast blijft staan.

Natuurlijk nog even een centreerpuntje geslagen, daarna boor 3mm gepakt en begonnen met boren.Dat ging redelijk voor spoedig, met niet al te hoge snelheid en met niet al te veel haast het gaatje geboord.Vervolgens ben ik gaan boren met 6mm, 8mm, 10mm en als laatste 11mm.Omdat het tappen van een schroefdraad in de bal op de versnellingspook zelf niet zo gemakkelijk gaat heb ik er voor gekozen om een M12 bout vast te zetten in de bankschroef, de draad te voorzien van een beetje naaimachine olie en vervolgens met kracht en druk de bal erop te draaien.

Na enkele verwoedde pogingen is het gelukt en zat er een schroefdraad in de bal.Het plaatsen in de bus was nu een fluitje van een cent. Oude knop eraf en de "custom" ball eropdraaien.

De bal zit erop en ik ben tevreden. Nu ben ik benieuwd hoe deze mijn schakelgenot gaat bevorderen.

Mocht u nog vragen hebben? Stuur me een email: Briebelbus[@]Gmail.com of laat een reactie achter.

Groeten
Marcel

Geen opmerkingen: