Werkzaamheden aan de bus die voor de ene persoon gesneden koek is, kan erg lastig zijn voor een ander. Dit ervaar ik zelf met metaal reparaties/plaatwerk kloppen, lassen e.d. Gelukkig ben ik dan ook al jaren lid van de Vriendenclub T2 deze club organiseert ieder jaar een aantal technische cursussen met iedere keer een ander thema.
Zo hebben we in februari 2014 een basis cursus lassen gehad
Zijn we in mei 2014 op de rollenbank geweest om het motor vermogen en performance te testen.
Er wordt ieder jaar een algemene onderhouds dag gepland en kunnen we technische lezingen bij wonen.
Dit jaar stond een introductie dag tot voertuig electra op de planning. Omdat ik zelf veel bezig ben met aanpassingen doen aan de electra, had Hans (hoofd van de technische commissie) mij gevraagd of ik hem hierbij wilde helpen door zijn verhaal te voorzien van pratische tests.
Er was veel animo voor deze dag, want binnen de kortste keren was de cursus volgeboekt. Hans had een uitgebreide presentatie voorbereid waarin hij wat dieper inging op de basispricipe van voertuig electronica. Nadat wij onze spullen uitgeladen hadden kwamen de cursisten al snel binnendruppelen.
Van 2015-02-22 electradag |
Van 2015-02-22 electradag |
Na het voorstel rondje en de koffie nam Hans het woord en ging hij dieper in op allerlei begrippen en op een eenvoudige wijze (door een vergelijk te maken met water) liet hij zien wat de basis pricipe van stroom/electra/spanning is. Daarnaast kwamen uiteraard de te gebruiken gereedschappen en materialen aanbod.
Van 2015-02-22 electradag |
Van 2015-02-22 electradag |
Van 2015-02-22 electradag |
Eigenlijk komt het net als met al het andere werk er op neer: gebruik het materiaal/gereedschap waar het voor bedoeld is. Dus geen dunne draden gebruiken in een situatie waar grote vermogens lopen. En Hans gaf als advies om de overbekende kroonsteentjes te vermijden in een voertuig, omdat deze A:niet geschikt zijn voor flexibele draden B:los trillen door het rijden/schudden van de auto.
Om het verhaal van Hans wat kracht bij te zetten en de mensen te laten zien wat er gebeurt als je ongeschikt draad gebruik, had ik een korte test voorbereid, waarbij ik kortsluiting veroorzaakte met een dunne draad op de accu:
Van 2015-02-22 electradag |
Van 2015-02-22 electradag |
Na deze test ging Hans verder met een voorbeelden van schakelingen, en mochten de mensen met de materialen aan de slag.
Van 2015-02-22 electradag |
Van 2015-02-22 electradag |
Van 2015-02-22 electradag |
1 van de schakelingen had ik voorbereid met een praktijk test: het aansturen van mistlampen dmv een relais; welke bedient werd door een zeer kleine schakelaar. Hiermee kon ik laten zien dat je alsnog hoog vermogen kan sturen door een zeer dunne draad en een zeer kleine schakelaar.
Van 2015-02-22 electradag |
Van 2015-02-22 electradag |
Van 2015-02-22 electradag |
De volgende test was de praktijk test voor het maken van verbindingen. Als je geen kroonsteentjes mag gebruiken, wat dan wel?
1. AMP stekkers (van goede kwaliteit met een krimptang)
2. Solderingen.
Hans liet zien wat er gebeurt als je met een goedkope tang probeert om AMP stekkers aan de kabel te zetten. Resultaat: Stekkers zitten niet vast of je knijpt ze met de tang kapot.
Hij liet zien dat wanneer je gebruik maak van een krimptang en goede AMP stekkers de verbinding zeer sterk is en gevaarlijke situaties voorkomt. Mijn volgende praktijk testje liet zien dat een soldering ook zeer sterk is als hij is uitgevoerd.
Van 2015-02-22 electradag |
Aan het einde van de dag heeft Hans nog veel vragen beantwoord over de manier waarop je een 2e accu moet aansluiten, en hoe je de rest van de installatie hierop kunt aanpassen.
Al met al kunnen we terug kijken op een geslaagde dag.
Mocht u nog vragen hebben? Stuur me een email: Briebelbus[@]Gmail.com of laat een reactie achter.
Groeten
Marcel
Geen opmerkingen:
Een reactie posten